Zile de post si posturi 2013 – Calendar Ortodox 2013 – Postul Craciunului

Calendar Ortodox: randuieli in anul 2013

Zile de post si posturi – Calendar Ortodox 2013 postul ortodox 2013 postul craciunului

  1.     Miercurile si vinerile de peste an, afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti
  2.     Ajunul Bobotezei ( 5 ianuarie 2013)
  3.     Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul ( 29 august 2013)
  4.     Inaltarea Sfintei Cruci ( 14 septembrie 2013 )
  5.     Postul Sfintelor Pasti ( 17 martie – 05 mai 2013 )
  6.     Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ( 01 ianuarie – 01 ianuarie 2013)
  7.     Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august – 14 august 2013)
  8.     Postul Nasterii Domnului ( 14 noiembrie – 24 decembrie 2013)

 

WIKI Postul Craciunului

Postul Nasterii Domnului , sau Postul Crăciunului,  ne dă putinta curătirii trupesti si sufletesti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugăciune, asa se cuvine să astepte crestinii si să întâmpine prin ajunare pe ”Cuvântul lui Dumnezeu” născut din Fecioara Maria.

Postul Craciunului se tine 40 de zile : de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie , lăsăm sec în seara sfântului Filip , la 14 Noiembrie. Dacă această zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 14 Noiembrie. Daca această zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 13 Noiembrie.

In Postul Nasterii Domnului postim de carne , ouă si brânză . Lunea , Miercurea si Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Martea si Joia se dezleagă la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile ,până la 20 decembrie exclusiv , se dezleagă la untdelemn , vin si peste.

Dacă în zilele de Luni , Miercuri si Vineri prăznuim vre-un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+) , mâncăm untdelemn si bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce rosie (+) , atunci dezlegăm si la peste. Martea si joia mâncăm peste , untdelemn si bem vin , când cade în aceste zile : vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu rosu.

În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara si anume : grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din faina, caci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au închipuit – mai înainte – Nasterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cadea mancam de dulce.

Postul este o fapta de virtute, un exercitiu de infranare a poftelor trupului si de intarire a vointei, o forma de pocainta, deci mijloc de mantuire. Dar este in acelasi timp si un act de cult, adica o fapta de cinstire a lui Dumnezeu, pentru ca postul este o jertfa, adica o renuntare de buna voie la ceva care ne este ingaduit, izvorata din iubirea si respectul pe care il avem fata de Dumnezeu.Tags: , , ,

Traditii.

Comments are disabled