Diabetul – tratamente naturiste, remedii naturale

Diabet – tratament naturist


Diabetul este o boala de metabolism, cu evolutie cronica, cauzata de o carenta de insulina sau de utilizarea scazuta a insulinei de catre tesuturi si care antreneaza un exces de glucoza in sange . Arateus (30-60 e.n.) i-a atribuit numele de diabet zaharat din: diabetes – a curge ( greaca), arata ca persoanele cu diabet au o „sete continua”, consuma foarte multe lichide si totodata elimina foarte multe lichide prin urina; mellitus – dulce ca mierea (greaca), descrie pierderea zaharului prin urina, care are gust dulce, simptom caracteristic al acestei boli, pe baza caruia este depistat si diagnosticat. Tesutul pancreatic insular a fost descoperit in anul l869 de catre Langerhans, iar legatura dintre leziunile acestuia si aparitia diabetului a fost enuntata de catre Opie. In anul l921 – N.Paulescu a extras „pancreina” din pancreas – cu efect hipoglicemiant, iar in l922 – Best si Banting au preparat un extras cu efect analog – „isletina pancreatica”. S-a ajuns astfel la extragerea hormonului pur – insulina – care a rezolvat problema terapiei diabetului si o prima incercare de definire stiintifica a bolii glucozei.

In organism, hidratii de carbon din alimente sunt transformati in glucoza care patrunde in fluxul sanguin. Pancreasul produce insulina, hormon care se leaga de receptorii celulari si faciliteaza patrunderea glucozei in celule si folosirea ei ca sursa de energie. Cand organismul nu are nevoie de glucoza, o depoziteaza sub forma de grasime.

Simptomele diabetului - triada clasica: polifagie – foame exagerata, polidipsie – sete intensa, poliurie – urinari dese; alte simptome: astenie, oboseala, somnolenta, cicatrizare lenta a ranilor, infectii ale organelor genitale.

Diabet de tip l -
Se manifesta la copii, adolescenti si adulti tineri si se caracteriazeaza prin absenta totala a productiei de insulina, diabeticii de tip l sunt insulinodependenti pe viata. Cauze: predispozitia genetica, infectii, stres emotional etc. Instalarea bolii este relativ rapida si se manifesta prin triada – polifagie, polidipsie, poliurie si scadere in greutate. Diabetul de tip l este o boala autoimuna cu specificitate de organ, in care celulele beta ale insulelor Largenhans din pancreas sunt distruse de limfocitele T-citotoxice printr-un proces mediat imunologic.

Diabet de tip 2 - diabet gras – diabetul maturitatii, este noninsulinodependent . Cauze: predispozitie ereditara, surplus in greutate, sedentarism, alimentatie bogata in grasimi saturate. Boala evolueaza mult timp fara simptome, mai multi ani chiar si se descopera cand boala este deja instalata. Diabetul de tip 2, rezulta fie din disfunctia celulelor beta pancreatice, fie prin scaderea eficacitatii insulinei de a fi preluata la nivel de receptori celulari – insulinorezistenta. Cele doua tipuri de diabet induc o serie de manifestari clinice comune si manifestari specifice.

Complicatiile acute specifice diabetului de tip l, insulinodependent, sunt urgente metabolice: hiperglicemia si acidocetoza sau hipoglicemia – administrarea unei cantitati inadecvate de insulina.

Complicatiile cronice si degenerative pot surveni la ambele tipuri de diabet.


Macroangiopatia diabetica -
ateroscleroza diabetica. Lipsa de insulina si prezenta unei mari cantitati de glucoza in sange genereaza modificari fundamentale ale tesutului conjunctiv arterial: ateroscleroza diabetica favorizeaza obstructia vaselor sanguine cardiace – aritmie si infarct, a vaselor cerebrale – accident vascular cerebral, la picioare – gangrena, hipertensiune arteriala, colesterol LDL-„colesterol rau”- marit , colesterol HDL-„colesterol bun” -scazut.

Microangiopatia diabetica - afecteaza doua arii, oculara si renala si este mai extinsa, intereseaza capilarele, venulele si arteriolele. Membrana bazala a tuturor capilarelor este ingrosata si infiltrata pericapilar cu mastocite, cu consecinte ca – retinopatia diabetica si nefroangioscleroza diabetica. In lipsa unui tratament corect, in retinopatia diabetica apar tulburari grave – edem macular, hemoragie, glaucom si orbire. Leziunile venoase se limiteaza la retina si conjunctiva – dezlipirea de retina si hemoragie vitreana. Nefropatia diabetica – glomeruloscleroza cu leziuni ulcerative, insotita de hipertensiune arteriala si compromiterea progresiva a functiei renale, distrugerea parenchimului renal, pana la insuficienta renala grava.

Infectii urinare - de la simple bacteriurii, pana la pielonefrite si necroza papilara; deseori infectiile urinare se asociaza cu nefropatia diabetica.

Neuropatia diabetica -
intereseaza mai ales sistemul nervos periferic; se manifesta prin atingerea micilor vase care iriga nervii si conduce la pierderea sensibilitatii superficiale si profunde a mainilor si picioarelor – polinevrita , dar poate afecta si inima – aritmii cardiace si hipertensiune arteriala, plamanii – insuficienta respiratorie, stomacul – voma, intestinale – diaree sau constipatie organele genitale – impotenta. Piciorul diabetic – problemele vasculare si neurologice conduc la lipsa sensibilitatii la durere, datorita careia orice rana risca sa nu se cicatrizeze si sa duca la amputare.

Parodontita - boala cauzata de infectii bacteriene, prezenta placii si a tartrului dentar si are ca simptome: halena, retragerea gingiilor, distrugerea suportului osos al dintilor, dinti mobili.

Prevenirea si tratamentul complicatiilor diabetice presupune in primul rand reglarea nivelului glicemiei sanguine, depistarea factorului de risc absolut – ereditar – cazuri de diabet in familie, depistarea factorilor de risc secundari – tendinta la obezitate, modificari hormonale, hipertensiune arteriala, exces de colesterol, boli infectioase, afectiuni ale sistemului nervos central care evolueaza cu hiperfunctia hipofizei, corticosuprarenalei si a tiroidei, femei care dau nastere la copii cu o greutate mai mare de 4 kg. Depistarea precoce a diabetului: o persoana are diabet daca, de doua ori, prezinta o glicemie (pe stomacul gol) mai mare de 1,25 g/l. Valori normale: intre 0,8 si 1,10 g/l.

Un tratament naturist – in paralel cu cel alopat, dietoterapia si multa miscare – rezolva multe dintre cazurile de diabet noninsulinodependent si produce o ameliorare vizibila in cazul diabetului insulinodependent. Firma CaliVita comercializeaza astfel de produse naturiste cu efect hipoglicemiant, antihipertensiv, de normalizare a colesterolului sanguin si a altor complicatii ale diabetului.

Tratament naturist – schema generala – pentru diabet:

– Rhodiolin – 3-6 capsule/zi.
– Nopalin – 3-6 tablete/zi.
– Citrimax and Chromium – 3×1 tablete/zi
– Zen Tonic – 30ml de 2-3 ori/zi.

Produsele Rhodiolin si Nopalin se vor folosi pe termen lung, minim 6-12 luni.

In functie de stadiul diabetului si de complicatiile acestuia sunt indicate si alte produse naturiste: Noni – 3-6 capsule/zi, Mega Prtotect – 3 tablete/zi, Chromium Max 500: 3 capsule/zi, Coenzima Q10: 3 tablete/zi, Ocean 21: 3o ml de 3 ori/zi, Arginina Plus: 3-6 tablete/zi, Garlic caps.: 4-6 capsule/zi, Luteina 3-6 capsule/zi, Stres Management B-Complex: 3capsule/zi, Mega B Complex: 1-3 tablete/zi, Spirulina: 3 tablete/zi.TE-AR MAI INTERESA SA CITESTI

Tags: , , , , ,

INFORMATII DIVERSE UTILE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*